VR-teknik kan ge oss allt ifrån rymdresor till verkliga spelupplevelser

Publicerad

Nästa gång någon frågar vad du ska göra i helgen kan du kanske svara att du ska på en rymdresa. Nej, vi menar inte så långt in i framtiden att resor till mars har blivit vanligt utan vi menar en virtual reality-resa.

Med rätt utrustning kan du nu ge dig ut på en rymdresa men samtidigt tryggt befinna dig på jorden. Tekniken som möjliggör virtual reality har funnits med sen 1990-talet, men det är först nu som det börjar pratas om att den är tillräckligt bra för att kunna aspirera på att visa upp någonting som liknar verkligheten. Med den VR-teknik som tas fram idag öppnas det upp helt nya möjligheter till både nytta och nöje.

 

Spel

När VR-tekniken först kom var det många som spådde att den på många sätt skulle ta över våra liv. Vi skulle inte längre gå till varken jobbet, affären eller på dejt utan allt skulle kunna skötas från hemmet med hjälp av VR. Även om tekniken fungerande i teorin så hoppade vi människor inte riktigt på tåget då. Tanken på att vandra runt i en pixlad och laggande låtsasaffär kändes inte så lockande. Idag har tekniken utvecklats något enormt och den kvalitet vi har på grafiken idag kunde vi inte ens drömma om för tjugo år sen. Virtual reality börjar nu att ta sig in på många olika områden, till exempel spel online. Till exempel kan du hos PokerStars spela poker i virtual reality. På deras webbsajt kan du ladda ner mjukvara för VR och med hjälp av interaktiva prylar och tillbehör får du en känsla av att sitta vid spelbordet på riktigt. Du behöver såklart även en del utrustning i hemmet så som ett VR-headset och liknande. Fördelarna med VR-poker kan vara att du till exempel får en helt annan möjlighet att läsa av dina motspelare än om de befinner sig gömda bakom en skärm någonstans. Just VR-spel är någonting som länge har förutspåtts att slå igenom. Idag är den teknik som behövs så pass billig att det är möjligt för allt fler att ha den i hemmet och ta del av de spel som finns på marknaden. Dock har den här typen av spel inte nått upp till den popularitet som till exempel Tv- eller datorspel har. Det troliga är att när utrustningen blir ännu mer prisvärd kommer spridningen att bli större.

 

Rymden lockar

Idag när vi människor har utforskat i stort sett alla hörn av vår planet är det många som riktar blicken ut i rymden. En del har en dröm om att få resa ut i rymden och utforska främmande planeter. Även om forskning som rör rymden är stor världen över idag har vi ändå inte kommit längre än att kunna sätta vår fot på månen.

Rymdturismen har precis dragit i gång men är för tillfället så pass dyr att det finns en stark begränsning för vem som kan få den möjligheten.

Dock finns det idag VR-teknik som kan ge oss en hint om hur det skulle kännas att kliva runt på månen eller besöka en rymdstation. Ett företag som satsar stort på att utveckla VR-teknik är Samsung. De vill kunna erbjuda dem som använder deras mobiltelefoner att med hjälp av appar och ett VR-headset kunna resa ut i rymden.

Med appen Pocket Observatory kan du plötsligt få känslan av att befinna dig i ett jättelikt observatorium. Väljer du att ladda ner appen Star Chart kan du i stället beundra vårt solsystem som en 3D-modell.

Även riktiga astronauter använder sig av VR-teknik för att öva innan de ska upp i rymden på riktigt. Sen några år tillbaka finns även VR-teknik på rymdstationen ISS som ska användas i forskningssyfte.

Framtiden är här

Om utvecklingen av VR-tekniken fortsätter i en positiv riktning finns det egentligen oändligt med möjligheter till vad den ska kunna användas till. I framtiden kanske vi kan möta våra vänner och ta en fika, samtidigt som vi befinner oss på olika sidor om jordklotet.

Det skulle också kunna vara möjligt att gå på visning av bostäder, vare sig det är i samma stad eller i ett annat land. Innan vi väljer vart vi vill resa på semester kanske vi går en tur i hotellets VR-visning. Ja, möjligheterna är oändliga och vad vi kan konstatera är att en del av framtiden redan är här.

Lämna en kommentar