Hur blir man astronaut?

Publicerad

Många drömmer om att bli astronauter när dem är små, men färre ser till att följa denna dröm.

Detta beror nog dels på att folk inte har koll på vad som krävs att bli astronaut, men även för att det är väldigt svårt att bli det.

Varje år söker tusentals människor till astronaututbildning, men i slutet av dagen är det bara ett fåtal som blir antagna för utbildningen. Här i Sverige är det vanligast att man ansöker sig till ESA (European Space Agency) om man vill utbilda sig till astronaut.

För att du ska ha någon som helst chans att komma in på deras program gäller det att du uppfyller en rad olika krav:

  • Du måste vara medborgare i ett medlemsland till ESA (European Space Agency)
  • Du ska helst vara mellan 27 och 37 år gammal
  • Du ska vara mellan 153 och 190 centimeter lång
  • Du ska ha bra kunskaper i engelska
  • Du ska ha en universitets- eller högskoleutbildning inom antingen naturvetenskap, teknik eller medicin
  • Du måste ha minst 3 års arbetslivserfarenhet som är relaterad till tidigare studier
  • Det är meriterande om du har utbildning och erfarenhet av att arbeta som pilot
  • Du måste vara vid god hälsa, ha normal kroppsvikt och vara i bra fysisk form
  • Det är också viktigt att du är psykiskt- och emotionellt stabil
  • Personliga egenskaper som efterfrågas är bland annat bra minne, god koncentrationsförmåga, att du är bra på att resonera och snabbt fatta svåra operativa beslut, att du är motiverad, flexibel och empatisk

Personliga egenskaper

Utöver dessa krav gäller det även att dina personliga egenskaper är på plats för att du ska kunna bli astronaut. Det är väldigt viktigt att man är socialt öppen och fungerar i grupp. De letar efter personer som är samarbetsvilliga, psykiskt stabila, fullt friska, god syn och hörsel samt normalt färgseende.

Några andra väldigt vanliga personliga egenskaper som är väldigt attraktiva är bra minne, god koncentrationsförmåga och förmåga att agera och resonera vid stressade situationer.

Det är väldigt vanligt att många människor sållas bort på grund av dessa specifika krav när det kommer till personliga egenskaper. Att bli astronaut är helt enkelt inte något som passar alla.

Slutsats

Ja, som du förstår är det inte det lättaste att bli astronaut. Det krävs en hel del för att man ens ska ha en chans att väljas ut bland alla de tusentals människor som söker in till detta.

Notera att denna korta guide var väldigt kortfattad och enkel. Det finns en hel del andra saker som  också kan vara bra att veta för dig som har som mål att en dag bli astronaut, men det är inget vi har möjlighet att ta upp i den här artikeln. Kanske återkommer vi framöver med fler artiklar på ämnet.

Lämna en kommentar