Hur väljer man rätt teleskop?

Publicerad

Rymden är ett fascinerande ämne som alltid har fångat vår uppmärksamhet. I urminnes tider har människan tittat upp på stjärnorna och undrat vad de är för något och vad som finns där uppe – och såklart om vi någon dag kommer kunna utforska allt som finns att upptäcka i rymden.

Under de senaste åren har vår förståelse av rymden ökat med stormsteg. Vi vet nu att det finns miljarder galaxer där ute, som var och en innehåller miljarder stjärnor. Och vi lär oss mer om vår plats i universum för varje dag som går.

Med all denna nya kunskap kanske du har blivit nyfiken på hur du kan börja utforska rymden på egen hand. Den goda nyheten är att du inte behöver vara astrofysiker eller ha en examen i astronomi för att göra det. Allt du behöver är ett teleskop.

Men med alla olika de typer och modeller av teleskop som på marknaden kan det vara en aning knepigt att välja rätt teleskop. Här är därför fyra tips som hjälper dig att välja rätt teleskop för dina behov. För med info om teleskop rekommenderar vi att du klickar dig vidare till Teleskopguide.se som har väldigt bra information på området!

1. Teleskop för nybörjare eller erfarna stjärnskådare

Det första du måste bestämma dig för är om du vill köpa ett teleskop för nybörjare eller ett som är lämpligare för mer erfarna stjärnskådare. Om du inte har någon tidigare erfarenhet med teleskop är det förmodligen bäst att börja med en nybörjarmodell. Dessa är oftast billigare och enklare att använda.

Men om du har viss erfarenhet eller kunskap om astronomi, använt teleskop förut och vill få ut mer av ditt teleskop bör du välja en mer avancerad modell. Dessa modeller kommer att erbjuda bättre prestanda och funktioner, men de kommer också att vara dyrare och mer invecklade att använda sig av.

Ska du köpa teleskop för barn är det viktigt att välja ett som är både säkert och lätt att använda. Barnteleskop bör vara både extra lätta att bära och använda sig av.

2. Hur mycket förstoring behöver man?

Nästa sak du måste tänka på är hur mycket förstoring du behöver. Detta beror på vad du vill använda ditt teleskop till. Om du bara vill titta på månen och några planeter behöver du inte lika mycket förstoring som om du vill se avlägsna galaxer.

Om du är osäker på hur mycket förstoring du behöver så är det förmodligen bäst att börja med en lägre förstoring och sedan gå upp till ett kraftfullare teleskop om du upptäcker att du behöver det.

En vanlig missuppfattning är att större förstoring alltid är bättre, men så är faktiskt inte fallet. Om förstoringen är för stor blir bilden suddig och svår att se. Därför är det viktigt att välja rätt balans mellan när det kommer till förstoring baserat på vad du vill använda ditt teleskop till.

3. Hur stort teleskop vill du ha?

Nästa sak att tänka på är vilken storlek på teleskopet du vill ha och i det här avseendet tänker vi främst på vikt och totalstorlek på teleskopet.

Detta beror återigen på vad du vill använda teleskopet till. Om du bara vill använda det för tillfälliga observationer räcker det med ett litet eller medelstort teleskop. Men om du däremot vill ägna dig åt seriös astronomi kanske behöver du ett större och tyngre teleskop som inte är lika lätt att flytta och bära med sig.

4. Storleken på optikdiameter 

Storleken på den optiska diametern är också en viktig faktor. Ju större optiken är, desto mer ljus kan teleskopet samla in – vilket i sin tur leder till att du kan se mer.

Större optikdiameter innebär i regel också en mer detaljerad bild men det resulterar också i ett tyngre och klumpigare teleskop. Detta bör vara en sak du har i åtanke, precis som vi nämnde i den tidigare punkten.