VPN – surfa säkert oavsett var du befinner dig

Publicerad

Vill du känna dig säker när du surfar på nätet oavsett om du befinner dig på Jorden eller ute i rymden? Nåja att surfa på webben ute i rymden är kanske inte något som de flesta kommer att göra, men att surfa på webben här på Jorden gör förmodligen dem flesta.

Det kanske är svårt att tro, men på nätet är man väldigt utsatt. Detta gäller speciellt när man använder sig av öppna wi-fi nätvärk på till exempel caféer eller restauranger. När du använder sig av dessa nätverk kan personer hacka dig väldigt enkelt om de så skulle vilja det.

Vad ska man gör då för att vara mer säker när man surfar på nätet? Ja, något av det bästa du kan göra är att skaffa dig en VPN (förkortning för Virtuellt Privat Nätverk). I denna artikel kommer vi dyka in lite närmare på vad detta är för något och vilka fördelar som finns.

Vad är en VPN?

Vad är egentligen en VPN då? Jo, enkelt förklarat är det en tjänst som skapar en säker och krypterad dataförbindelse mellan den enheten du surfar på och den VPN-server som du använder dig av. All trafik på går alltså igenom VPN-servern innan den når internet.

Låter det komplicerat? Som tur är, är det väldigt enkelt att använda sig av en VPN. Nästan alla VPN-nätverk har väldigt smidiga och enkla dashboards som man enkelt kan navigera sig runt i. Detta gör det möjligt för gemene man och kvinna att använda VPN-tjänster utan att vara särskilt tekniskt kunnig.

Vad är VPN bra för?

Så att använda sig av VPN är alltså bra om man vill känna sig trygg och säker på nätet. Finns det några andra fördelar med att använda sig av en VPN? Svaret på denna fråga är faktiskt ja.

Genom att använda sig av en VPN kan du till exempel komma åt geografiskt blockerat innehåll. Vad är du då detta tänker du då kanske. Jo, vi pratar bland annat om den amerikanska versionen av Netflix. Denna version har nämligen oerhört många fler film- och serietitlar som man kan välja mellan, och utan en VPN går det inte att ta del av detta om man inte befinner sig i USA.

Det kan även vara värt att nämna att med en VPN kan du även ta del av SVT-Play oavsett var du befinner dig. Deras innehåll är nämligen spärrat i vissa geografiska regioner om man inte använder en VPN för att få det att se ut som att man befinner sig i Sverige. Du kan alltså vara iväg på semester utomlands och koppla upp dig till en VPN-server i Sverige så att webbplatser tror att du surfar just från Sverige.

Lämna en kommentar