Vårt solsystems största stenplaneter

Publicerad

Det är inte alla som har koll på storleksordningen på himlakropparna i vårt solsystem. Detta var saker som man tragglade och tränade på under mellanstadiet, men sedan något som de flesta glömt bort.

I denna artikel tänkte vi faktiskt lista de största stenplaneterna i vårt solsystem. Innan vi sätter igång kan det dock vara bra att reda ut vad en stenplanet är. En stenplanet är en planet som har en fast yta i form av en skorpa av sten (Jorden är till exempel en stenplanet).

3. Mars

Medelradie (km): 3 390
Volym (10² km³): 163

Mars är den fjärde planeten från solen och även den planet som vi människor är mest benägna att börja kolonisera.

Detta beror på att detta efter Jorden är den planet som har bäst förutsättningar för liv. Forskare menar på att vi människor kommer börja kunna kolonisera Mars omkring år 2040 om allt går som planerat.

2. Venus

Medelradie (km): 6 051
Volym (10² km³): 928

Venus är den näst närmaste planeten till solen. Planeten är nästan lika stor som Jorden, men inte riktigt. Planeten tros vara för varm för att det ska kunna finnas liv på den.

En annan rolig fakta om Venus är att detta är den enda planeten i vårat solsystem vars dygn är längre än dess år. Detta beror på att det tar Venus 225 dygn att ta sig runt solen men 243 dygn för att rotera runt sin egen axel.

1. Tellus (Jorden)

Medelradie (km): 6 371
Volym (10² km³): 1,083

Ja, det krävs kanske ingen större introduktion om planeten vi alla lever på.

Jorden är i skrivande stund den enda planeten som vi vet att liv existerar på. Vår planet uppstod för omkring 4,5 miljarder år sedan och liv på jorden har funnits i cirka 3 miljarder år.

Lämna en kommentar