Vad finns det för olika typer av lån?

Publicerad

Lån i allmänhet och snabblån i synnerhet är något som förknippas med något dåligt bland många personer. Men faktum är att lån inte alls behöver vara något dåligt, utan det kan faktiskt tvärtom vara något bra. Allt beror på hur påläst man är och hur man använder lånet.

Men det är såklart viktigt att påpeka det uppenbara faktumet att lån kan vara en dålig idé om man har dålig koll på vad som gäller eller om privatekonomin inte är särskilt stabil.

Syftet och tanken med denna artikel är att lyfta fram de 3 vanligaste lånen som finns och när det kan vara bra idé att ansöka om dessa lån.

Snabblån

Snabblån eller sms-lån är det lån som nog det lån som flest människor har förutfattade meningar kring. Detta beror till största del för att dessa typer av lån har väldigt höga räntor jämfört med andra lån.

Just på grund av att snabblån har väldigt hög ränta är dessa lån heller inga lån som passar i alla situationer. Vi rekommenderar endast att du ansöker om snabblån som du är 100% säker på att du kommer kunna betala tillbaka.

Ett exempel på när ett snabblån skulle kunna vara en bra lösning på en ekonomisk situation är om du är i nöd av pengar snabbt men har slut på kontot och löningen endast är några dagar bort.

Bolån

Nästan alla som köper en bostad behöver ansöka om bolån för att ha råd med bostadsköpet.

Bolån har ofta väldigt lång löptid och låg ränta. Detta beror på att du har din bostad som säkerhet vilket innebär att långivaren har rätt att ta över bostaden om du inte skulle ha råd att betala tillbaka bolånet.

Ett bolån får som högst omfatta 85 % av bostadens värde, resterande 15 % måste du lägga i kontantinsats. Så om du till exempel ska köpa ett hus för 1 miljon kronor kan du som max låna 850 000 kr i bolån för bostaden.

Privatlån

Privatlån eller blancolån som de också kallas är tillsammans med snabblån och bolån bland de mest populära låneformerna i Sverige.

Till skillnad från bolån är privatlån (generellt sett) utan säkerhet, detta innebär också att lånet medföljer med lite högre ränta än lån med säkerhet. Med det sagt har privatlån inte alls lika hög ränta som snabblån.

När du ansöker om ett privatlån behöver du vanligtvis inte redogöra för långivaren vad du ska använda pengarna till – du kan alltså använda lånet till vad du vill.

Lämna en kommentar