Vad behöver du som bilägare ha koll på?

Publicerad

I det stora hela är det väldigt roligt och smidigt att äga bil, men det finns också ett gäng olika saker som man behöver ha koll på. Det kan vara allt från specifika datum till hur däcken på bilen ska se ut. Och för att göra detta lite lättare för dig tänkte vi att det kunde vara en bra idé att skriva en artikel om just detta.

Det kommer inte vara en heltäckande artikel som innehåller precis allt du behöver veta, eftersom en sådan artikel skulle bli väldigt lång. Men vi kommer iallafall ta en titt på ett bra viktiga saker som alla bör känna till.

Vi hoppas att du kommer lära dig något nytt och att det hjälper dig att bli en bättre bilägare med ökad kunskap! Om du har fler funderingar kring något så är du välkommen att kontakta oss så att vi kan ta upp det i en framtida artikel.

Hitta en bra bilverkstad

Det är viktigt att du enbart vänder dig till bra bilverkstäder när du ska lämna in bilen på service. Som du säkert känner till finns det en stor mängd olika bilverkstäder, så att veta vilken som är bra är kanske inte alltid så lätt.

Men som tur är finns det onlinetjänster såsom bilverkstad eu där du kan få hjälp att hitta och jämföra bilverkstäder. Denna tjänst har samlat ihop en väldigt stor databas av verkstäder över i princip hela landet. Du kan därmed enkelt hitta en bilverkstad som kommer kunna hjälpa dig med din bil.

När måste bilen besiktas?

Alla bilägare är ansvariga för att deras bil besiktas i tid, annars blir det olagligt att köra den. Men hur ofta måste man besikta bilen och vad gäller egentligen? För ungefär 3 år sedan fick vi nya regler kring detta i Sverige, och numera gäller följande:

Bilens första besiktning måste ske senast 36 månader (3 år) efter att den tog i bruk för första gången. Efter den måste nästa utföras senast 24 månader efter den förra. Därefter har du högst 14 månader på dig att genomföra nästa besiktning.

När ska däcken bytas?

Här i Sverige byter de flesta sina bildäck två gånger per år. Detta beror på att det är krav på att man ska använda vinterdäck under perioden 1 december – 31 mars. Det är även värt att nämna att det finns så kallade året-runt-däck som man också kan använda, och som namnet antyder kan dessa däck användas hela året oavsett vilket väglag det är.

Kom även ihåg att kontrollera mönsterdjupet på dina däck, oavsett om du ska byta dem eller inte. Sommardäck måste ha ett djup på minst 1,6 mm, medan vinterdäck får ha minst 3,0 mm.

Bilförsäkring är ett måste

Alla bilar som används i trafik i Sverige måste ha en så kallad trafikförsäkring. Dessa trafikförsäkringar betalar nämligen för eventuella skador som kan ske vid trafikolyckor.

Trafikförsäkringar är den mest grundläggande försäkringen som man kan skaffa sig som bilägare. Utöver denna försäkring finns det även hel- och halvförsäkring, där helförsäkringen är den försäkring som täcker flest typer av skador.

Vår rekommendation är att du inte nöjer dig med enbart en trafikförsäkring utan åtminstone skaffar dig en halvförsäkring. Det kommer kosta lite extra, men när olyckan väl är framme kommer du vara väldigt glad över att du betalde lite extra för en bättre försäkring som täcker mer.

Lämna en kommentar