Vad äter man i rymden?

Publicerad

Har du någonsin funderat över vad man egentligen äter i rymden? Faktum är att detta är en fråga som väldigt många undrar över.

Så vad äter man egentligen där uppe? Ja, först och främst kan det vara bra att klargöra att de äter i princip samma saker som här på jorden. Det kan vara allt från fisk, kött, grönsaker, och pasta. All man som astronauterna äter måste dock vara förpackade eller konserverade så att maten inte ska kunna sväva runt i luften.

Det lagas såldes ingen mat uppe i rymden. All mat som konsumeras är nämligen redan färdiglagad på Jorden. Det beror på att det inte är särskilt praktiskt eller smidigt att behöva tillaga maten där uppe, så de färdigställer allt sånt redan innan de lämnar Jordens yta.

Astronauterna får välja mat själv

Ja, detta stämmer faktiskt – iallafall till viss del. Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, fastnade speciellt för bland annat bönor med svamp- och räkcocktails.

Han ville dock även ta med renkött upp i rymden och bjuda de andra astronauterna, men detta fick han inte lov till av NASA då de inte tyckte det helt enkelt passade in att äta ren så nära jul.

Så astronauter har alltså ganska stort utrymme att själva bestämma vad de ska äta. Vad man generellt kan se är kryddstarka maträtter är väldigt populärt bland astronauter. Detta beror inte på att just astronauter tål stark mat särskilt bra, utan i rymden blir faktiskt smaklökarna avtrubbade.

Om astronauterna vill äta mat med tallrik och bestick måste de göra det genom att spänna fast tallriken längs ena benet och sätta fast besticken med magneter eller kardborreband. Detta för att de helt enkelt inte ska flyga iväg.

Maten har blivit mycket bättre

Maten som astronauterna får idag har blivit avsevärt mycket bättre än det som de första astronauterna serverades i början när rymdresor var nytt.

Med det sagt skulle nog vem som helst föredra mat från restaurang eller hemlagat jämfört med den mat som äts i rymden. Det är helt enkelt inte någon större lyxmat de har med sig, och det är såklart inte det viktiga då de enbart ska ha det för att överleva medan de befinner sig där uppe.

Lämna en kommentar