Kommer vi kunna bo på Mars?

Publicerad

Det finns ju vissa som tror att mänskligheten tillslut kommer bli tvungna att flytta från Jorden för att leva på en annan planet. Frågan är bara om detta är möjligt. Den mest tänkbara planeten att kolonisera i vårt solsystem är i dagsläget Mars.

Detta beror dels på att planeten ligger så pass nära Jorden, men också för att den sammantaget uppnår tillräckligt många kriterier för oss att kunna leva på planeten. Så när kan vi bo på mars då? Ja, denna fråga är inte så lätt att svara på. Vissa forskare tror att vi kommer börja kunna kolonisera Mars som först år 2040.

Likheter med jorden

Det som talar för att vi en dag kommer kunna börja kolonisera Mars är alla de likheter planeten har med Jorden. Så låt oss ta en titt på vilka sätt dessa två planeter liknar varandra.

 • Mars soldygn är i princip lika långt som Jordens (det skiljer bara cirka 30 minuter)
 • Mars är en mycket mindre planet än Jorden, men på grund av att den saknar hav är landytan nästan lika stor som Jordens.
 • Det finns vatten på Mars (men den absolut största majoritet av detta vatten är i form av is runt planetens poler). Istäckena är dock så pass tjocka att kolonier skulle kunna försörja sig själva med färskvatten.

Olikheter med Jorden

Trots att Mars har en hel del likheter med Jorden så finns det även en hel del olikheter. Vissa av dessa olikheter kan ses som relativt stora problem för att människan en dag ska kunna bo på Mars.

 • Det är väldigt mycket kallare på Mars än vad det är på Jorden. Mars har i genomsnitt en temperatur på -63°C, men det förekommer temperaturer ända ner till 140 °C.
 • Atmosfärstrycket på Mars är omkring 6 millibar, vilket är allt för lågt för att vi människor ska kunna röra oss utan tryckdräkt. Här på jorden ligger millibaren på omkring 1000 – alltså är skillnaden väldigt stor.
 • Mars magnetfält skiljer sig en hel del från Jorden. Magnetfältet tillsammans med den tunna atmosfären gör att mycket mer strålning från rymden når Mars landyta (vilket knappast är bra om vi människor ska bo där).

Slutsats

Frågan gällande när vi kommer att kunna bo på Mars borde kanske istället vara om vi ens kommer kunna göra det överhuvudtaget.

Det finns nämligen ännu en hel del saker som måste lösas för att detta ska vara möjligt. Men som vi sa i början av artikeln är det vissa forskare som tror att vi kommer kunna börja kolonisera Mars omkring år 2040.

Vad som faktiskt händer gällande detta återstår såklart att se, men man kan enkelt konstatera att vi lever i spännande tider då det faktiskt pratas, forskas, och planeras mycket kring detta.

3 svar på ”Kommer vi kunna bo på Mars?”

   • Ja och sedan ska det väl vara att trycket är för lite, för lågt, jämfört med jordens 1000millibar. För lågt tryck gör att vi inte överlever utan tryckdräkt. Blodgaser som är lösta i vårt blod blir gas i blodet och förstör våra blodkärl (samma som när vi sänker trycket för snabbt när vi går upp från dykdjup till ytan) och jag undrar om vi inte sväller upp på samma sätt som det blir i en vacumpump när man suger ut luften från det som är under huven.

    Svara

Lämna en kommentar