Det här behöver du veta kring elavtal

Publicerad

När det kommer till elavtal finns det en hel del saker som kan vara bra att veta. I Sverige finns det idag väldigt många olika elbolag som man kan välja mellan och om man då är insatt inom detta ämne kommer det var mycket lättare att avgöra vilka elbolag som är bra och mindre bra.

Eftersom att det nuförtiden finns så många olika alternativ, och det faktum att det även går att byta eloperatör inom loppet av några minuter direkt på nätet, så är det vanligare än någonsin att svenskar byter elbolag och elavtal. En annan anledning till den ökade populariteten att byta elavtal är att det heller inte finns någon risk med att du kommer bli dubbeldebiterad. Anledning till detta är att de olika elbolagen alltid kommunicerar med varandra om start- och slutdatum.

Med andra ord är det inte så svårt som man kanske kan tro att det är att byta elavtal. Sanningen är den att det faktiskt inte behöver vara så svårt, men med det sagt finns det ett par olika saker som man bör ha koll på. Låt oss ta en titt på några av dem!

Håll koll på alla alternativ

Det hör inte till ovanligheten att elbolag lanserar kampanjer för sina nya kunder. En sådan kampanj kan till exempel vara utformad som så att man det första året som kund hos ett specifikt elbolag får en viss procentuell rabatt på månadsavgifterna.

Vilka elbolag som erbjuder kampanjer varierar från månad till månad. Således kan det vara ganska klokt att löpande hålla koll på ett par olika elbolag för att se om någon av dessa erbjuder någon typ av kampanj.

Jämför alltid elbolag

Utöver det faktum att det är bra att hålla koll på var du som ny kund kan få rabatt på ditt elavtal, så är det även väldigt klokt att jämföra elbolag mellan varandra. Elavtalens priser och villkor kan nämligen variera en hel del beroende på vilken aktör du har att göra med.

Enligt oss är det därför klokt att man jämför sina olika alternativ om man ska byta eller skaffa ett elavtal. När du ska göra detta rekommenderar vi att du använder dig av jämförelsesajten Elavtal24. Där kan du hjälp med hela processen och det är helt gratis vare sig du i slutändan väljer att teckna ett avtal eller inte.

Rörliga avtal har historiskt varit bäst

När det kommer till elavtal finns det två olika betalningsmodeller som man kan välja mellan. Antingen fast pris eller rörligt pris. Skillnaderna mellan dessa är att det fasta priser alltid är detsamma, medan det rörliga priset kan förändras över tid. Det som avgör vad det rörliga priset ska vara är det aktuella elpriset på Nord Pool.

En undersökning som kollade upp elpriserna mellan 2004 – 2018 visade att rörliga elpriser över tid gett de lägsta priserna. Med det sagt garanterar historiken såklart inte att detta även kommer ske i framtiden. Precis som att det skulle kunna återupprepas igen så kan det lika väl vara så att de rörliga priserna blir dyrare än de fasta.

Lämna en kommentar