Checklista för dig som ska köpa bil (och vill göra ett bra köp)

Publicerad

När du köper en bil är det viktigt att ha en checklista med saker som ska komma ihåg att kolla på eller göra. Detta ökar sannolikheten att du inte missar något viktigt och att processen går så smidigt som möjligt.

Och för att underlätta lite för dig i den här processen kommer vi att diskutera några av de viktigaste punkterna som du bör bocka av när du gör ditt köp. Vi tror att detta kan hjälpa dig att göra en riktigt bra affär när du införskaffar en ny bil framöver.

Nu sätter vi igång!

Undersök dina alternativ

Se till att du vet vilken typ av bil du vill ha och vad som finns i din prisklass. Det hjälper dig att begränsa dina val och det gör processen snabbare och enklare. Du kan använda dig av olika webbplatser, biltidningar eller till och med prata med vänner som nyligen har köpt bilar.

Innan du börjar undersöka dina alternativ måste du dock ha bestämt dig för vilken typ av bil det är du söker. Idag finns det mängder av olika bilmodeller och alla har sina för- och nackdelar, så det gäller att du väger dessa mot varandra innan du fattar ett beslut.

Fastställ en budget

Det är viktigt att ha en budget i åtanke när du köper en bil. Det hjälper dig att hålla dig inom dina ramar och att inte låta dig ryckas med av alla alternativ som finns tillgängliga för dig – du undviker helt enkelt att köpa en alldeles för dyr bil som du kanske inte ens har råd med när det kommer till kritan.

Vi vill även påpeka att det är viktigt att tänka på de andra kostnaderna som är förknippade med att äga ett fordon, såsom försäkringar, bensin och kommande service – och alltså inte bara själva inköpspriset.

Köpa från privatperson eller bilförsäljare?

Ett annat viktigt beslut som du måste fatta är om du vill köpa din bil från en privatperson eller en bilhandlare.

I många fall kan det vara billigare att köpa från en privatperson. Men om du ska göra det ställs det högre krav på att du själv gör lite extra efterforskningar i bilens historia, kollar om säljaren är trovärdig, och att bilen är i ett bra skick. En bilförsäljare tar vanligtvis mer betalt, men å andra sidan har de gjort mycket av jobbet – som att kontrollera bilens skick och liknande.

Fundera igenom detta och kolla runt vilken väg du ska gå. Oavsett vad du väljer så är huvudsaken att du känner dig trygg och bekväm med ditt val.

Ingår en reservnyckel?

Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar om bilen levereras med en reservnyckel. Om den inte gör det så kan du behöva lägga extra pengar på att kopiera bil nyckel så du kan ha en reservnyckel tillhands.

Det bästa är såklart att köpa en bil där du minst får två nycklar, men tack vara alla företag som idag tillhandahåller reservnycklar är det ingen större katastrof om bilen du köper endast har en nyckel. Men om så är fallet så bör du omgående beställa hem en reservnyckel för säkerhetsskull.

Kontrollera fordonets historia

Till sist vill vi tipsa om att kontrollera fordonets historia. Där kan du se om bilen har varit med om någon olycka och i så fall vilken typ av skador som uppstått.

Om du inte gör detta kan det sluta med att du köper en bil som har varit med om en allvarlig olycka och som inte är värd det pris du betalar för den. I korthet kan man säga att du bör ta reda på så mycket som möjligt om bilen innan du köper den eftersom du då får mer information att basera ditt beslut på.