5 saker som du kanske inte visste om kreditkort

Publicerad

Vet du allt som finns att veta om ditt kreditkort? Förmodligen inte. Faktum är att det sannolikt finns en hel del saker som du inte har koll på – och detta eftersom kreditkort kan vara komplicerade att förstå sig på till fullo. Visste du till exempel hur idén bakom kreditkortet uppkom? Eller vilka erbjudanden och förmåner som kan finnas?

Kreditkort är en stor del av våra liv i dag. De flesta av oss har ett, eller har åtminstone funderat på att skaffa ett någon gång. Det är viktigt att förstå hur de fungerar och vilka fördelar de erbjuder för att få ut det mesta av dem. I den här artikeln kommer vi alltså att diskutera 5 saker som du inte visste om ditt kreditkort, så låt oss sätta igång direkt!

1. Vad är kreditkort och hur fungerar de?

Ett kreditkort är ett kort som gör att du kan låna pengar från ett finansinstitut för att köpa varor, tjänster, eller ta ut kontanter. Det fungerar som ett vanligt betalkort, men med den stora skillnaden att pengarna inte dras direkt från ditt konto när du köper något.

Och hur mycket pengar du kan låna (dvs köpa för) begränsas av kreditgränsen på ditt kort. De pengar som du spenderar med ditt kreditkort kommer du sedan att behöva betala tillbaka, plus eventuella räntor och avgifter.

2. Kreditkort uppfans av en slump

Visste du att det första kreditkortet skapades av Diners Club i New York 1950? Frank McNamara, mannen som kom på idén, hade glömt sin plånbok hemma när han var ute och åt och behövde ett sätt att betala.

Då kom han på den briljanta idén att genom att han skrev då upp sitt namn på ett visitkort och fick en faktura skickad till sig så att han kunde betala för sin måltid i efterhand. Detta lade grunden till de kreditkort vi känner till idag, även om de såklart utvecklats mycket genom åren.

3. Väldigt många erbjudanden och förmåner

När du letar efter ett nytt kreditkort finns det troligen många erbjudanden och förmåner tillgängliga för dig. Det är viktigt att du läser villkoren noggrant så att du förstår vad varje kreditkort erbjuder.

Vissa kort kan till exempel ge dig bonuspoäng för utgifter i vissa kategorier eller erbjuda utökad garanti på produkter som köpts med kortet, medan andra ger bonuspoäng på flygresor.

4. Enkelt att jämföra på nätet

När du letar efter ett nytt kreditkort är det lätt att jämföra de olika erbjudanden som finns tillgängliga på nätet. Detta behöver du inte ens göra manuellt, utan idag finns det en hel del webbplatser som är specialiserade kring att jämföra kreditkort, vilket innebär att du knappt behöver göra något efterforskning på egen hand.

Dessa sidor har tagit fram information kring varje respektive kort och sedan jämfört dem mot varandra, för att sedan konstatera vilka kort som är bäst. Vi anser att detta är något man verkligen bör dra nytta av eftersom det tydligt underlättar processen när man ska välja kreditkort.

5. Hur avgörs räntan du får?

Den ränta du erbjuds på ett kreditkort bestäms vanligtvis av din kreditvärdighet. Ju bättre din kreditvärdighet är, desto lägre blir räntan kan man säga. Om du har ett dåligt kreditbetyg kan du få en högre ränta, och i vissa fall kan du till och med nekas att bli godkänd ett kreditkort.

Utöver ditt kreditbetyg påverkas även räntan av marknadsräntorna vid den tidpunkt då du ansöker om kortet, samt vilket kreditkort det är du ansöker om.

Till sist vill vi säga att

Detta var allt som vi tänkte dela med oss av idag. Vi hoppas att du åtminstone lärde dig något nytt efter denna läsning.

Innan vi släpper dig vill vi passa på att poängtera att kreditkort bör användas med högsta försiktighet. Precis som med vilket annat lån som helst finns det alltid risker kopplat till låntagande. Se därför till att endast spendera pengar med ditt kreditkort som du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka.